Een Duurzaam Avontuur: TU Delft en The Pump Factory werken samen aan een Innovatief Pumptrack-project

Ongeveer zes maanden geleden werd The Pump Factory benaderd door Jesse Pupping, een afstudeerstudent van de TU Delft, met de vraag of we wilden bijdragen aan zijn afstudeerproject. Dit project draaide om het hergebruik van afgedankte windturbinebladen, en Jesse wilde onderzoeken of deze materialen geschikt waren voor het bouwen van een pumptrack, een speelse combinatie van een BMX- en skatebaan. Wat begon als een interessante uitdaging, leidde uiteindelijk tot een inspirerende samenwerking die we bij The Pump Factory met veel plezier aangaan.

Jesse's idee was om een pumptrack te ontwerpen met de gebogen delen van windturbinebladen. Deze bladen zijn immers vaak moeilijk te recyclen door hun complexe composietstructuur, maar het biedt wel enorm potentieel als het gaat om het hergebruik van het materiaal. Door onze expertise op het gebied van pumptracks en mobiele baanconstructies, konden we Jesse voorzien van waardevolle informatie en technieken die hem hielpen bij het bouwen van zijn module.

Wat wij bij The Pump Factory vooral erg tof vonden aan dit project, is dat het niet alleen draaide om het bouwen van een baan, maar ook om het experimenteren met de mogelijkheden van duurzame materialen. Het idee om windturbinebladen, die anders mogelijk als afval zouden eindigen, een nieuw leven te geven door ze te verwerken in een pumptrack, was op zichzelf al een ontzettend mooi en innovatief concept.

Jesse werkte nauw samen met onderzoekers van de TU Delft, waaronder Jelle Joustra, die zich specialiseert in het hergebruik van composietmaterialen. Samen onderzochten ze of de gebogen delen van windturbinebladen geschikt waren om nieuwe structuren te vormen. Het uiteindelijke resultaat was een test-pumptrack die we samen hebben geassembleerd. De baan werd op het plein van de faculteit Industrieel Ontwerpen geplaatst, waar we niet alleen de constructie testten, maar ook veel bijleerden over hoe materialen zich in de praktijk gedragen.

Het was bijzonder om te zien hoe Jesse zijn prototype tot leven bracht. Hij gebruikte 3D-geprinte doorsnedes van de pumptrackgolven en de bladen van de windturbines om te experimenteren met de juiste snijlijnen en aansluitingen. Dankzij zijn inzet en de samenwerking met onderzoekscentrum Fraunhofer in Duitsland kon Jesse de bladen op maat snijden en ze precies afstemmen op de eisen van de pumptrack.

Wat we bij The Pump Factory vooral hebben geleerd, is hoe innovatief en veelzijdig pumptrack-constructies kunnen zijn. Door nieuwe materialen te gebruiken en te experimenteren met verschillende ontwerpen, kunnen we niet alleen onze bestaande producten verbeteren, maar wellicht ook nieuwe productmogelijkheden binnen de sector van pumptracks en mobiele banen ontdekken. Het hele proces was een waardevolle ervaring, niet alleen voor Jesse, maar ook voor ons als bedrijf. Wie weet wat er allemaal mogelijk is met zo een blad.

Vorige
Vorige

Nieuwe banen in aanbouw!

Volgende
Volgende

Hoe toegankelijk zijn pumptracks echt?